Symulator EU07 (i nie tylko) > Pomoc w tworzeniu
gmax i sceneria pomocy
Zeman:
Witam! Nie chcę zaczynać nowego tematu a mam mały problem przy tworzeniu trasy. Jak przebrnąć przez temat układu dwutorowego w zakrętach? Tzn tak by odległość między tymi torowiskami była ciągle stała? Może ktoś ma jakąś gotową recepte na to? Eksperymentowanie już mnie męczy. Z góry dzięki
Paul:
Ilustrowana instrukcja tworzenia ładnych łuków na liniach dwutorowych
Przyjmijmy że odległość od środków torów wynosi x. Ja stosuje x=4.302m (dlaczego? dowiesz się z tąd (szukaj na dole tematu)).
rys1.
--- Kod: ---
___
x{___
--- Koniec kodu ---
Tam gdzie ma się zaczynać łuk ciągniesz jeden tor.
rys2.
____
_______
--- Koniec kodu ---
Następnie doklejasz do niego kawałek toru o długości x i obracasz go o 90 stopni (wokół osi z) w kierunku drugiego toru.
rys3.
___
______|
--- Koniec kodu ---
Do niego doklejasz jeszcze jeden i obracasz go o 90 stopni w drugą stronę.
rys4.
___ _
______|
--- Koniec kodu ---
Teraz usuwasz odcinek poprzeczny i łączysz flexem pozostały odcinek (po prawej) z krótszym torem. Można już usunąć pomocniczy odcinek. Tym sposobem masz dwa idealnie równe tory.
rys5.
______
______
--- Koniec kodu ---
Teraz doklejasz do nich dwa łuki, tak żeby zewnętrzny miał promień większy od wewnętrznego o x. Kąt obu łuków musi być oczywiście taki sam (nie długość!).
Gotowe.
PS. Masz schemat torów stacji Bielsko Biała Gł.?
Zeman:
Dzięki serdeczne! już myślałem że będe musiał zostać na układzie jednotorowym lub zwężać do 1 na zakrętach. Zaraz biore się do roboty.
Niestety nie mam, nie posiadam cyfrówki żeby porobić do tego zdjęcia,ale pamiętam ze na jakiejś stronie były zdjęcia robione z kładki,na jedna i drugą strone. Jak sobie przypomne co to za strona to wrzuce link
Paul:
Jeśli chodzi o www.kolej.of.pl to nie musisz mi podawać. Są tam właśnie takie zdjęcia, sam je robiłem:) Ale jednak są one co najmniej niewystarczające aby na ich podstawie narysować plan torów. Jak się tam kiedyś przejadę to sprubuje dokładniej obfocić tą stację.
Zeman:
nie o tą mi chodziło. To chyba była ep09.kolej.szczecin na krasuli ale widze że coś się tam zmieniło. To jest ktoś z BB bo na poprzedniej stronie zachwalał ep09 z Ondraszka że to jedyna taka która zagląda "do nas" do bb. Pamiętam że były tam zdjęcia robione z kładki i kilka z bocznicy (np elektrownia rezerwowa). Reszte można sobie zrobić z Wałowej i z Kwiatkowskiego i to już chyba cała stacja. Kiedyś miałem takie plany w ręku, mając praktyke zawodową na warsztacie elektr ale teraz już nikt znajomy tam nie pracuje
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej