Symulator EU07 (i nie tylko) > Poszukuję, chcę zrobić

Pomoc F1

<< < (4/5) > >>

Paul:

--- Cytat: "Oli" ---Z całym szacunkiem Nicolass, ale co ty wiesz o nebuli ???
--- Koniec cytatu ---

Było już na forum że w Nebuli będzie obsługa pulpitu myszką.

Mutopompka:

--- Cytat: "hejnal" ---mw158979 przeczytaj uważniej:

--- Cytat: "hejnal" ---Gdyby zrobić taki z dźwiękami i słownym (a nawet wizualnym) opisem wszystkiego co należy zrobić to by dużo pomogło.
--- Koniec cytatu ---

Ktoś ogląda taki film i nie tylko widzi obrazki ale słyszy też: "teraz wciskamy shift C i uruchamia się speżarka" itd.

To chyba by jednak pomogło??
--- Koniec cytatu ---

Z całym szacunkiem ALE: Nie po to jest pisany plik CZYTAJTO.TXT lub readme.txt aby ułatwiać uruchomienie symka, i robić z niego kompedium wiedzy na temat uruchamiania. Przecież jak zaczynasz coś robić nieznanego, to czytasz instrukcję obsługi lub coś w tym stylu, prawda? A nie zabierasz się do montażu/uruchamiania/itp...

mw158979:

--- Cytat: "hejnal" ---mw158979 przeczytaj uważniej:

--- Cytat: "hejnal" ---Gdyby zrobić taki z dźwiękami i słownym (a nawet wizualnym) opisem wszystkiego co należy zrobić to by dużo pomogło.
--- Koniec cytatu ---

Ktoś ogląda taki film i nie tylko widzi obrazki ale słyszy też: "teraz wciskamy shift C i uruchamia się speżarka" itd.

To chyba by jednak pomogło??
--- Koniec cytatu ---

Dalej nie wiem co chcesz zobaczyc na filmie. Opis wizualny - obrazek pulpitu z zaznaczeniem co i gdzie - jest w instrukcji. Opis slowny - faq+instrukcja (i byc moze cos jeszcze). Oczywiscie mozna to czytac na glos i ujac w pliku dzwiekowym - tylko ze robota+objetosc, ale mozliwe, ze niektorym by to odpowiadalo. W koncu kiedys byla taka seria ksiazeczek "poczytaj mi mamo", zas "poczytaj sobie sam" nie bylo ;)

A w ogole to nie wiem czy jestem najlepsza osoba do zabierania glosu na ten temat. W koncu mnie taki samouczek jest niepotrzebny, przyzwyczailem sie do uczenia sie "z tekstu", wiec obecne materialy mi wystarczaja. Konkluzja jest taka, ze najwazniejsze jest zdanie odbiorcow takiej pomocy - czyli ani mnie, ani Ciebie, tylko poczatkujacych, ktorzy malo sie wypowiadaja. Ile osob z kilkuset zarejestrowanych zglaszalo swoje problemy z obsluga lokomotywy? Malo. Byc moze zniechecila je "przyjaznosc" niektorych wypowiedzi, byc moze malo osob ma takie problemy bo obecne materialy wystarczaja - nie wiem. Moze warto pomyslec nad jakas ankieta o funkcjonalnosci obecnej pomocy. I co zrobic, zeby ludzie ja wypelniali - ponad 20000 sciagniec, ponad 800 forumowiczow, a w ankietach bierze udzial zwykle kilka[nascie] osob, w tym przypadku niereprezentatywnych :(

Maciek-34120:
Mi sie wydaje ze robienie filmu nie jest koneczne bo potem beda znowu pytania w czym go otwrzyc, nie otwiera mi sie to sak wziac kodeki, a poza tym zrobic taki film nie byloby latwo. Jezeli sa chetni to moge pomoc  w jego tworzeniu bo pewne doswiadczenie w tej dziedzinie mam (=> www.ppfk-tp.prv.pl )

Natomiast osobiscie uwazam ze instrukcja ktora stworzył ShaXbee http://www.eu07.pl/forum/viewtopic.php?p=11805#11805 oraz http://www.shaxbee.net/eukey.jpg  jest wystarczajace dla poczatkujacych zeby nauczyc sie jezdzic... Ktos z administratorow chyba stworzyl obrakowa instrukcje obslugi EU07 tylko nie pamietam gdzie to jest i kto to zrobil (wybaczcie)

A tak na marginesie to mysle ze jezeli ktos chce nauczyc sie jedzic symkiem to rowniez chce poznac maszyny od srodka (przynajmniej ze mna tak jest) a w internecie i bibliotekach jest duzo informacji na tematy kolejowe... Mnie czytanie o tych wszystkich przepisach i parametrach technicznychg bardzo wcianelo i nadal poszerzam wiedze w temacie kolei.
Samo wklepanie do glowy klawiszy ktore trzeba po kolei wciskac zeby jechac i traktowac symka jak gre wedlug mnie nie ma sensu. Wciskanie klawiszy ze swiadomoscia co robie krok po kroku jest chyba o wiele przyjemniejsze i daje wieksza satysfakcje - nie?

ShaXbee:
Autorem poradnika jest ET22_RULZ - ja jedynie przeprowadziłem drobne korekty i opublikowałem go za zgodą autora. Autorem opisu klawiszy jest Blondyn44 - wszystko zostało zaznaczone w poście :)

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej