Symulator EU07 (i nie tylko) > Pomoc w tworzeniu

Zdarzenia prawdopodobieństwa

(1/2) > >>

Pendolino:
O ile mi wiadomo istnieją eventy wyzwalane losowo, np. chcę aby podczas jazdy osobowym mógł losowo na stacji usłyszeć "zatrzymaj się, jeszcze ktoś biegnie" poproszę o wyjaśnienie działania i przykłady zastosowań eventów tego typu.

Benek:
Struktura wygląda następująco:

--- Kod: ---event (nazwa_eventu) multiple 0.0 none (wypisanie do 8 zdarzeń) condition propability (zadanie prawdopodobieństwa) endevent

--- Koniec kodu ---
gdzie w nawiasie (zadanie prawdopodobieństwa) wpisujemy liczbę z przedziału od 0 do 1.
Komputer losuje liczbę właśnie z przedziału od 0 do 1. Jeśli wylosuje liczbę mniejszą, niż ta którą podamy, to zdarzenie się załączy. W przeciwnym wypadku program zignoruje komendę.

A o to przykład:

--- Kod: ---event start_ET22 multiple 0.0 none unvissem_max pludry_zwr1- pludry_C_s10 paw_zwr13- paw_zwr11- paw_l_s13 condition propability 0.5 endevent

--- Koniec kodu ---
W tym przypadku zdarzenie start_ET22 załączy się z prawdopodobieństwem 0.5, tzn. na 100 odpaleń danego scenariusza, około 50 razy załączy się ten event, w pozostałych przypadkach nie.

Natomiast jakbyśmy dali:

--- Kod: ---event start_ET22 multiple 0.0 none unvissem_max pludry_zwr1- pludry_C_s10 paw_zwr13- paw_zwr11- paw_l_s13 condition propability 0.2 endevent

--- Koniec kodu ---
To zdarzenie start_ET22 załączy się na 100 odpaleń około 20 razy, natomiast na około 80 razy program pominie to wyrażenie. Cytując Ziomala:

--- Cytuj ---...operacja ta pozwala na nieliniowe prowadzenie służby.
--- Koniec cytatu ---
Czyli nigdy nie wiadomo, co wirtualnego mechanika spotka na szlaku :)

Pendolino:
Dziękuję za wyczerpujące i zrozumiałe wyjaśnienie, zaraz to na służbie wypruÓbuję ;)

Quark-t

EN_Jan.Kiepura:

--- Cytat: Pendolino w 08 Stycznia 2011, 10:07:22 ---O ile mi wiadomo istnieją eventy wyzwalane losowo, np. chcę aby podczas jazdy osobowym mógł losowo na stacji usłyszeć "zatrzymaj się, jeszcze ktoś biegnie" poproszę o wyjaśnienie działania i przykłady zastosowań eventów tego typu.

--- Koniec cytatu ---

a w jaki sposób dodać taki tekst jak podał pendolino.

Benek:
http://eu07.pl/forum/index.php/topic,17331.msg191222.html#msg191222

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej