Symulator EU07 (i nie tylko) > Pomoc w tworzeniu

Syrena AI a putvalues

(1/4) > >>

Benek:
Witam,

jak działa funkcja putvalues?

Wykonujemy bykiem manewry i stajemy obok trumny - równolegle do niej na sąsiednim torze. SM31 dostaje ms2, ale przed ruszaniem chciałbym by zapodała syrenę. Dałem wpis:

--- Kod: ---event syrena putvalues X Y Z Warning_signal 2 1 endevent
--- Koniec kodu ---

Kod pisałem z pamięci, więc mogłem coś pominąć.

I to nic nie pomaga. Czy te X, Y, Z mają być współrzędnymi SM31? Widziałem w scenerii L053-4, że tam są współrzędne 1000 -12 -1100 (jakoś tak) i tak naprawdę one się nie odnoszą do toru (są gdzieś na polu). Dlatego nie rozumiem do czego mają być te współrzędne. Wszak wypadałoby dostać syrenę od SM31, a nie od ET22.

libertyn89:
Zadziala tylko wtedy, kiedy ta SM31 wywola ten event. Wiec mozesz zrobic tak, zeby zaraz po tym jak ruszy, najechala na tor z tym eventem. Innej opcji nie widze przy obecnym exe (chociaz moznaby sprobowac przerobic plik inc od semafora, zeby dodatkowo podawal AI 'impuls' do podania Rp1 :). Wspolrzedne powinny z grubsza odpowiadac polozeniu tej lokomotywy w SM31, ale nie jest to jakos szczegolnie wazne.

Benek:
A widzisz, bo ja wywoływałem event bykiem. A czy jedyny sposób to ruszenie? Akurat tor mi się kończy za karzełkiem.

AtapiCl:
Tak - zadziała tylko wtedy, gdy AI samo sobie event uruchomi. Odpalanie przez nas lub pośredniczące eventy nic nie da.

Benek:
Ha, chyba wiem jak to zrobić. Po prostu dać event1/event2 SM31_RP1 na torze na którym stoi SM31. W momencie gdy trumna ruszy to jakoby najedzie na tor w kierunku punktu 1/2.

Teraz się zorientowałem, że to prawie to samo co napisał Libertyn89.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej