Symulator EU07 (i nie tylko) > Pomoc w tworzeniu
Modyfikacja modelu kibla
PecetAMD:
Witam!
Niedawno zachciało mi się pozmieniać co-nieco w EN57-2000 panów Poscikka i MKaczego.
Model po eksporcie edytorem Ra do 3DS ładnie otworzył się w programie Anim8or (załącznik -screen).
Moje pytania odnoszą się do konstrukcji interaktywnych - czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć, które elementy czoła są interaktywne, jak są opisane itp.?
Dziękuję i pozdrawiam.
Rozi:
Tu masz wszystko co może być w modelu:
http://eu07.pl/misc/ed3d/reserved.html
PecetAMD:
Co oznaczają poniższe terminy?
--- Cytuj ---Światła samoświecące (*_On) powinny być sprzęgniete z obiektami FREE SPOTLIGHT
--- Koniec cytatu ---
--- Cytuj ---Oswietlenie czołowe (max 2 obiekty typu TARGET SPOTLIGHT, zostanie implementowane wkrótce)
--- Koniec cytatu ---
--- Cytuj ---Zderzaki (pivot na tarczy, przesuw wzdłuż X)
--- Koniec cytatu ---
janek32:
Witam,
Ad 1. Po stworzeniu i oteksturowaniu modelu reflektora (z odpowiednią nazwą kończącą się na _off i bez SelfIllum, czyli parametru odpowiedzialnego za jego świecenie w ciemności) należy ten model zdublować (najlepiej to chyba zrobić już po eksporcie z 3DSMaxa, np. WordPadem) i zmienić końcówkę na _on oraz ustawić SelfIllum: true. Dzięki temu po wyjściu z pojazdu w nocy będzie widać świecące się reflektory. Co do FREE SPOTLIGHT - po oddaleniu się od pojazdu na określoną odległość obiekty reflektorów znikają, gdyż są za małe, by było je widać. W tym momencie ich funkcję przejmuje SPOTLIGHT, czyli punkt o odpowiednim kolorze, który OIDP nie zmniejsza się przy zmianie odległości i znika dopiero po oddaleniu się na MaxDistance, razem z całym modelem. Jeśli się mylę, to poprawcie.
Przykład:
--- Kod: ---//---------------------------------------------------------------------------------
Parent: HeadLamp11_on
Type: FreeSpotLight
Name: Fspot10
Anim: false
Diffuse: 202.0 200.0 143.0
SelfIllum: true
NearAttenStart: 0.0
NearAttenEnd: 40.0
UseNearAtten: false
FarAttenDecayType: 1
FarDecayRadius: 40.0
FalloffAngle: 45.0
HotspotAngle: 43.0
MaxDistance: 1000
MinDistance: 0
Transform:
-1.1766 -3.83385e-007 -1.41444e-006 0.0
-3.83386e-007 1.1766 4.58186e-007 0.0
1.20214e-006 3.89415e-007 -1.0 0.0
2.71027 0.0169106 0.236711 1.0
--- Koniec kodu ---
Co do dwóch następnych punktów - nie wiem, o co dokładnie chodzi. Mogę napisać tylko, że pivot jest odpowiedzialny za przesuwanie danego fragmentu modelu (oś, kierunek, itd.).
PecetAMD:
Czyli, jak rozumiem, model wyeksportowany z modelera trzeba potem jako t3d ręcznie przerobić?
Edit: Jest jeszcze jeden problem. Mianowicie jak konwertować przypisania tekstur między 3ds a t3d? Czy może da się jakoś inaczej edytować mapowania tekstur (na większości elementów zostawić oryginalne)?
« Dodano: 09 Maja 2010, 16:03:16 »Jeszcze jedna sprawa.
Mianowicie chyba niedawno doszła (a w każdym razie jest) możliwość zdefiniowania czerwonych lampek jako odosobnione - lewa i prawa. W tym spisie nie ma słowa na ten temat. Czy ustawia się to tak jak headlamp, czyli np. endsignals11_* i endsignals12_*?
Sorka że tak zawalam pytaniami ale chce być wszystkiego pewien.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej