Symulator EU07 (i nie tylko) > Pomoc w tworzeniu
Pantograf a jego współczynniki w pliku .mmd modelu
KayGeeFx:
Witam wszystkich gorąco z racji tego, że jest to mój pierwszy post na tymże forum.
Obecnie jestem w trakcie finalizowania prac nad pantografem połówkowym ze ślizgiem bliźniaczym zbliżonym wyglądem do serii DSA (później może wykonam jeszcze 55ZW - również połówkowy). Proszę o pomoc w wyjaśnieniu wartości współczynników występujących po operatorze pantfactors: definiowanych w pliku .mmd modelu elektrycznego pojazdu trakcyjnego. Chodzi mi o te cztery liczby widoczne w kodzie poniżej.
--- Kod: ---pantfactors: -3.319 3.381 4.429 0
--- Koniec kodu ---
Domyślam się, że te dwie pierwsze to położenie wzdłużne pantografów na pojeździe. Nie za bardzo mogę wpaść na to co określają dwie ostatnie liczby. Dodam, że szukałem informacji na ten temat u kilku źródeł, lecz nie znalazłem odpowiedzi. Bardzo proszę o wskazówki.
libertyn89:
Tyle znalazlem na Bocznicy... (http://eu07.pl/forum/index.php/topic,8981.msg90020.html#msg90020)
--- Cytuj ---pantfactors: -4.084 4.084 4.391 0.43
-4.083 to odleglosc od srodka modelu do jednego patyka wzdluz osi Y
4.083 - analogicznie, drugi patyk
4.391 - [przypuszczenie] - wysokosc na jakiej znajduje sie jakis element patyka (podstawa? slizgacz, gdy patyk zlozony (?)
0.43 - wysokosc na jaka moze uniesc sie slizgacz (?)
--- Koniec cytatu ---
KayGeeFx:
Dzięki @libertyn89, na pewno to będzie coś w ten deseń. Spróbuję jeszcze porównać różne pantografy i pliki .t3d pod kątem położenia pivotów. Z tego co testowałem wcześniej na potrzeby tworzenia pantografu połówkowego to zauważyłem, że kąt obrotu dolnych ramion jest inny od kąta obrotu ramion górnych. Jest to uzasadnione, ponieważ ten układ kinematyczny (mam tu na myśli zaimplementowany w symulatorze układ dla pantografu nożycowego) nie jest opisany na wieloboku zamkniętym, lecz na linii łamanej otwartej. Zapewne na etapie opracowania sposobu symulacji pantografu poczyniono jakieś założenia... kwestia jak teraz do tego dojść. Drugą sprawą jaką zauważyłem to tak jakby symulator obracał ramiona o jakiś stały kąt (tak mi mniej więcej wychodzi z rysunków pomocniczych i testów - przy założeniu, że trakcja wisi na przepisowych 5,60m w Mocznikach). Co do trzeciego parametru w pantfactors: to możnaby podejrzewać, że to będzie położenie pivotu ślizgacza w osi Z w stanie poza pracą (złożony ślizgacz pantografu w 303e.t3d ma pivot na wys. około 4,25m) albo minimalna wysokość robocza (która pi razy drzwi wynosi około 0,8m od podstawy pantografu, czyli przy 303e.t3d byłoby gdzieś 4,8m). Niestety nijak ma się to do wartości podanej w pliku 303e.mmd, która wynosi 4,429m. Ehhh, trzeba pokombinować...
Marconi:
Dwie pierwsze wartości pantfactors określają odległość od środka modelu, przy którym patyk odskakuje do góry przy wyjeździe spod trakcji; czwarta wartość określa odległość pantografu do trakcji.
Znaczenia trzeciej wartości nie udało mi się ustalić.
KayGeeFx:
Tak sobie testuję pantograf i powoli dochodzę do pewnych wniosków. Nasunęło mi się przy tym takie pytanie: Czy jeżeli zdefiniuję wysokość na jakiej umieszczony jest przewód jezdny, to w scenerii będzie wisiał na tej samej wysokości jak zdefiniowałem? Pytam dlatego, że w scenerii testowej zdefiniowałem przewód jezdny w pliku .scn na wysokości 6.0 m, a tymczasem w scenerii sprawdziłem (używając loka z podziałką na osi Z), że wisi o około 0,18 m niżej (przy innych definicjach wysokości dzieje się to samo). Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić ten paradoks? A może celowo położenie przewodu jest obniżane o zadaną wartość względem zdefiniowanej w pliku scenerii. Czy ma znaczenie lokalizacji definicji trakcji - tzn. czy ma ona znajdować się w pliku scn. czy .scm?
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej