Symulator EU07 (i nie tylko) > Pomoc w tworzeniu

Pytania o eventy

<< < (143/149) > >>

MaciejM:
Co do nauki eventów polecam skorzystać z narzędzia w folderze /programy na potrzeby symulatora - Event Generator.

Pozycję rozjazdu krzyżowego ustalamy wywołaniem eventu nazwarozjazduab, gdzie 'ab' opisuje skąd i dokąd ma jechać pociąg po rozjeździe (każdy rozjazd krzyżowy to tak naprawdę 4 małe rozjazdy). Polecam pobawić się Event Generatorem, pozwala na zrozumienie wielu kwestii.

Wątek przenoszę do innego, odpowiedniego wątku.

gg:
(Nie jest to pytanie o konkretne eventy, ale o czynność, która usprawnia ich tworzenie.)
Czy da się w edytorze/podglądzie .scm wyszukać nazwę toru po nazwie? (Żeby nie szukać konkretnego toru w całym pliku .scm?)

Stele:
Raczej nie. Edytor rsf ma listę po nazwie, nie wiem czy wyszukiwarka tam jest. No i jak masz scenerię w maksie, to tam też masz wyszukiwarkę po nazwie.

gg:
Mam pytanie dotyczące sposobu używania komórek pamięci do zmiany zmiennych w celu np. tylko jednokrotnego podawania sygnału na semaforze (nawet jeżeli kolejna lokomotywa wjedzie na ten tor)
Czy można przypisywać do toru komendę updatevalues(do zmiany wartości zmiennych komórki, ale nie samej komórki)? Pytam się dlatego, ponieważ zrobiłem to tym sposobem i wszystko działało poprawnie, ale nie wiem, czy jest to poprawne pod względem scenariusza.

Stele:
Nie widzę przeciwwskazań.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej