Symulator EU07 (i nie tylko) > Pomoc w tworzeniu
Pytania o eventy
Ra:
Odcinek izolowany jest jednocześnie komórką pamięci. W ostatniej wartości liczbowej jest informacja, czy jest on wolny (gdy jest 0), albo zajęty (gdy nieparzysta). Wartość tekstową i pierwszą liczbową można wykorzystać do innych celów.
firleju:
A wartość parzysta co oznacza?
kamil1306:
Mam mały problem bo wpisałem w tory na przejazdach odcinki izolowane:event otwierajp11:free multiple 0 none p11_otwieraj1 endevent itd. Żaden z przejazdów nie chce się otwierać, a przecież powinno działać tym bardziej że tylko te wszystkie wpisy przekopiowałem z innego scenariusza bo nie ma potrzeby robić innych przecież. Tory też te same bo plik scm. także sprawdzałem. Przecież to musi działać bez żadnego ale bo w innej misji działa.
Ra:
--- Cytat: gfirlejczyk w 07 Października 2014, 12:28:32 ---A wartość parzysta co oznacza?
--- Koniec cytatu ---
W momencie zajmowania odcinka druga wartość liczbowa z komórki pamięci jest traktowana jako całkowita i ustawiany jest w niej najmłodszy bit (hm, ujemnych nie testowałem), tym samym zmieniana jest na nieparzystą. W momencie zwalniania odcinka, w tejże wartości całkowitej zerowanych jest 8 najmłodszych bitów (czyli liczby 1..255 staną się zerem). Ja na Quarku używałem następujących wartości:
0 — tor/głowica wolne
1 — tor zajęty taborem (na głowicach raczej nic się nie wstawia)
2 — rezerwacja toru pod przyszłą zajętość, głowicy pod przebieg
3 — zarezerwowany odcinek został zajęty — po zwolnieniu zmieni się na 0
kamil1306:
--- Cytuj ---include;posers\robol.inc;d124;1762.49;0.0;2986.51;10.5;;;;;end //Passive
event anim_poser1 animation 0.1 poser1 translate sok 0 -5000 -3000 1000 endevent
--- Koniec cytatu ---
Według mnie powinno działać ale nie jest dobrze. Include działa i ludzik jest w scenerii.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej