Symulator EU07 (i nie tylko) > Pomoc w tworzeniu

Pytania o eventy

<< < (134/149) > >>

kamil1306:

--- Cytat: Stele w 01 Października 2014, 14:58:46 ---Stanie nic nie wywoła. Busy wywoła się, jeśli na którykolwiek z odcinków należących do izolowanego coś najedzie. Nie wiem jak w przypadku, gdy pojazd startuje na izolowanym i przejedzie na inny tor należący do tej samej grupy. Free gdy z wszystkie będą wolne i z któregoś coś zjedzie.

--- Koniec cytatu ---
@Stele, samo stanie na odcinku przez warunek  "busy" wywoła zdarzenie. Dzięki chłopaki, ale @gfirlejczyk bardzo dobrze mi to wyjaśnił. Tylko o to pytałem.

muri:

--- Cytat: gfirlejczyk w 01 Października 2014, 13:18:41 ---Odcinek zostaje zajęty w momencie zajęcia jednego z wszystkich przypisanych do niego odcinków torów. Więc jeśli wpiszesz do iluś torów ten sam odcinek to będzie on reagował na zajęcie każdego z nich.

--- Koniec cytatu ---
Yyyy zaraz. Czyli jak mam tory
--- Kod: --- ...-------|----t1:aaa-----|-----t2:aaa-----|-----t3:aaa----|-----....
--- Koniec kodu ---
(gdzie t* to nazwa toru a aaa to nazwa odcinka izolowanego) to event aaa:busy wywoła kolejno 3 razy: 1 raz jak zostanie zajęty tor t1, drugi jak t2 i trzeci jak t3? Analogicznie potem z evenetem aaa:free ?

Benek:
Jeśli są obok siebie (poszczególne odcinki torów przylegają), to są traktowane tak, jakby to był jeden odcinek izolowany, więc zdarzenia wywołają się tylko raz.

muri:
No. Czyli stwierdzenie że
--- Cytat: gfirlejczyk w 01 Października 2014, 13:18:41 ---Odcinek zostaje zajęty w momencie zajęcia jednego z wszystkich przypisanych do niego odcinków torów. Więc jeśli wpiszesz do iluś torów ten sam odcinek to będzie on reagował na zajęcie każdego z nich.

--- Koniec cytatu ---
jest nie do końca prawdziwe. Bliższe prawdzie byłoby 
--- Cytuj ---Odcinek zostaje zajęty w momencie zajęcia pierwszego z wszystkich przypisanych do niego odcinków torów. Więc jeśli wpiszesz do iluś torów ten sam odcinek to będzie on reagował na zajęcie pierwszego z nich.

--- Koniec cytatu ---

kamil1306:
Mam problem bo musze w takim odcinku zdefiniować komendę dla AI, ale jakie współrzędne wpisać skoro wywoluje to na 4 torach? Trzeba i tak robić jeden tor?

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej