Symulator EU07 (i nie tylko) > Pomoc w tworzeniu

Pytania o eventy

<< < (125/149) > >>

Benek:
Wiem skąd to wynika, tak to opisałeś, że ciężko mi to zrozumieć. Zobacz na warunki jakie muszą spełniać zdarzenia, by zostały wywołane. Zastanów się, który jest pierwszy wywołany po najechaniu.

Wokulski:
Wjeżdżamy na teren bocznicy. Najeżdżamy pierw na tor, w którym jest event tor1:

--- Kod: ---event tor1 multiple 20 cell5 upcell5 psiary_bocznica_sz1_ms2 psiary_bocznica_zwr04- psiary_bocznica_zwr05- test_zwr09- test_zwr06- sm42-wagony condition memcompare * 0 0 endevent
--- Koniec kodu ---
który jest zablokowany przed ponownym wykonaniem. Tor za tym eventem jest event wpychamy:

--- Kod: ---event wpychamy multiple 40 memwpychaj upwpychajcie psiary_bocznica_sz1_ms2 psiary_bocznica_zwr05+ sm42-mozesz_pchac condition memcompare * 0 0 endevent
--- Koniec kodu ---
i komórka:

--- Kod: ---node -1 0 memwpychaj memcell 1.0 1.0 1.0 * 1 1 none endmemcell
event upwpychajcie updatevalues 0.0 memwpychaj * 0 0 endevent
--- Koniec kodu ---
W pierwszej kolejności chcę, aby wykonał się event tor1 a gdy drugi raz najadę na tory, gdzie jest event wpychamy to ma się wykonać. A  póki co to wykonuje mi się tor1 a za 20 sekund wpychamy.

Sawi:
Zmień warunek dla wypychamy na * 1 1. Wtedy ten event powinien się wykonać jako drugi.

Wokulski:
Próbowałem. Jak zmienię wartości, to tor1 wykona się jako pierwszy, ale już wypychamy się nie odpali w ogóle.

Ra:

--- Cytat: Sawi w 15 Grudnia 2013, 17:19:49 ---Doprawdy? Widać, że nie tylko ja się z tym spotkałem.
--- Koniec cytatu ---
Tak. Jeśli komórki mają komendy skanowane (obecnie SetVelocity i ShuntVelocity) i są dopięte do toru, to muszą być ustawione w identycznej kolejności jak zdarzenia GetValues odczytujące te komórki. Inaczej AI się pogubi, ponieważ nie sortuje sygnałów wg ich odległości (normalnie nie ma potrzeby sortowania). W szczególności dwie takie komórki nie powinny mieć identycznych współrzędnych, gdyż wtedy mogą być widziane w odwrotnej kolejności niż ich przypisanie do toru.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej