Symulator EU07 (i nie tylko) > Pomoc w tworzeniu

Pytania o eventy

<< < (81/149) > >>

SKP:

--- Cytat: Ra w 16 Lipca 2012, 12:44:50 ---Może zmienić tytuł wątku na "Zgadnijcie co zrobiłem, że nie działa"?

--- Koniec cytatu ---
Na razie przydałoby się zmienić w tytule "w" na "v", ale jak tak dalej będzie, to trzeba będzie pomyśleć o Twojej propozycji ;) Userzy myślą, że jak pobiorą Generator (proszę korzystać z najnowszej wersji w Publikacjach) misja zrobi się sama. Rozczarowałem ich. A podanie gotowego rozwiązania skutkuje kolejnym pytaniem o to samo, więc warto zachęcać do ręcznego szukania.

hunter:

--- Cytat: SKP w 16 Lipca 2012, 13:03:16 ---Userzy myślą, że jak pobiorą Generator (proszę korzystać z najnowszej wersji w Publikacjach) misja zrobi się sama. Rozczarowałem ich.
--- Koniec cytatu ---
Przeciez w programie jest wszystko napisane, co trzeba zrobic, by dany event zadzialal... (dla niekumatych - przypisac do toru) ;)

SKP:
Zgadza się, właściwie to w programie są co krok wskazówki, np. do Zdarzeń losowych wg algorytmu Kicaja pomoc jest generowana dynamicznie w okienku w programie.

Wokulski:
Trzecią sprawą jest to, że biorą na sobie od razu wielki ciężar...zamiast zacząć od misji prostej, bez żadnych memceli, i innych bajerów niech pierw ogarną podstawy czyli: zapal semafor, zmień rozjazdy, odsłuchaj radio. Ja od tego zacząłem i nie narzekam i z każdym dniem łapie więcej i więcej.

SKP:
Ostatnio w programie konieczność używania komórek pamięci ograniczyłem do minimum. Ponadto mam zamiar wprowadzić jako dodatek zmienne, czyli tak naprawdę memcelle, ale użytkownik widziałby je jako zmienne niczym w językach programowania (obecnie trzeba podawać tor, 3 wartości oraz współrzędne co jest całkowicie niepotrzebne).
Z resztą, w kolejnym scenariuszu będzie takie zgłaszanie się jak w Całkowo_SN61, ale dodatkowo wjazdy będą się losowo same wywoływać (dla automatycznych będzie bez radia). Do tego dochodzą takie drobiazgi jak opóźnienie startu AI z sąsiedniego toru - 10, 20 i 30 sekund. To wszystko ma sprawić, że służba będzie bardzo nieprzewidywalna i za każdym razem inna (zawsze denerwowało mnie to jak na L61_osobowy_3 wyjazd z pewnej stacji dostawaliśmy zawsze w tym samym momencie). Dlatego stopień skomplikowania tych misji jest bardzo dużo i z pewnością początkujący sobie z tym nie poradzą. Choć właściwie już w swoim pierwszym scenariuszu zastosowałem eventy losowe, a nie uważam się za osobę mającą zdolności większe od innych, więc gdyby początkujący bardzo chcieli, to też by sobie z tym poradzili.

Najlepszy poradnik jaki powstał (z niego nauczyłem się podstawowych rzeczy jak zmiana sygnału oraz memcelle) to moim zdaniem Wasylowy "Zaawansowany tutorial tworzenia tras". Oczywiście to dla osób, które od razu chcą tworzyć eventy w samym notatniku, a widzę że Generator ostatnimi czasy stał się bardzo popularny.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej