Symulator EU07 (i nie tylko) > Pomoc w tworzeniu

Pytania o eventy

<< < (7/149) > >>

Quark-t:
Jak coś ma wjechać na tor, to AI już jest aktywne. Na torze przed semaforem daj
--- Kod: ---event2 Nowy_Sad_C_sem_info
--- Koniec kodu ---
tor wcześniej daj
--- Kod: ---eventX wyzwol
--- Koniec kodu ---
gdzie X odpowiedni numerek, napisz
--- Kod: --- event wyzwol multiple 60.0 none Nowy_Sad_C_S2 endevent
--- Koniec kodu ---
a do toru, na którym AI się ma zatrzymać daj velocity 0 (albo ukryty semafor).
Pewnie lepsi eventowcy ode mnie podadzą zaraz sposób prostszy, ale ten powinien być też skuteczny.   

Natomiast komendy dla AI (czyli wspomniane przez Ciebie Jump_to_order 0 0) znajdziesz tu: http://www.marcinc.rail.pl/maszyna/RFC.doc

Pendolino:
Mam jeszcze jedno pytanie do AI, napisałem eventy, nie wysypały się (sukces) a AI nie rusza, testowałem ST44 na TD, czyli moje pytanie: czy AI ruszy z toru bez semafora?

AtapiCl:
Jasnowidzami nie jesteśmy - nie wiemy jak zamieściłeś eventy, jakie i jak się odpalają.

Pendolino:
Log:

--- Kod: ---EVENT ADDED TO QUEUE:
et22_go
EVENT LAUNCHED:
et22_go
Type: PutValues
--- Koniec kodu ---
Przypis do toru:

--- Kod: ---node 1000 0 tor1k track normal 100.0 1.435 0.25 25.0 20 0 Flat vis
 Rail_screw_used1 4 TpBpS-new2.tex 0.2 0.5 1.1
5.04488 0.2 1265.0  0.0  //point 1
0.0 0.0 0.0  //control vector 1
0.0 0.0 0.0  //control vector 2
5.04488 0.2 1365.0  0.0  //point 2
0
event2 ET22_go
endtrack
--- Koniec kodu ---
Wpis w pliku SCN:

--- Kod: ---event ET22_go putvalues 20.0 none 0.1 0.1 0.1 Jump_to_order 0 0 endevent
--- Koniec kodu ---
Sceneria TD, chciałem wywołać jazdę AI po wjechaniu pociągu B na tor1k z punktu 1 do 2 (event2, o ile się nie mylę), nie wiem co jest źle, będę wdzięczny za pomoc

AtapiCl:
Po pierwsze event ten w żaden sposób nie działa na skład, który ma gdzieś ruszyć. On działa na skład, który go wywołuje (pociąg B).

Po drugie - nie wiemy, czy ten skład (A) jest już odpalony. Jeśli nie - musimy go wpierw załączyć (albo robimy to dając mu we wpisie trainset prędkość początkową większą od 0, albo eventem, który tu zamieściłeś - tylko "event2 ET22_go" musisz umieścić w torze, na którym ten skład stoi (A). No i zamiast event2 dać event0. To samo w sobie wystarczy, aby AI się uruchomiło i po pewnym czasie ruszyło się z miejsca wlekąc się przed siebie. Tutaj z pomocą przychodzi wstawienie jakiegoś semafora pod poziomem torów (żeby nie był widoczny) i podpięcie eventu event1/2 nazwasem_sem_info - umieszczamy ten event gdzieś przed miejscem, w którym stoi skład A. I żeby nasz skład ruszył pełną parą, musisz w miejscu, w którym u Ciebie skład B uruchamiał ten event "et22_go" dać event2 nazwasem_s2, zamiast tego event2 ET22_go. Powinno działać.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej