Symulator EU07 (i nie tylko) > Pomoc w tworzeniu

Pytania o eventy

<< < (46/149) > >>

SKP:
Niestety nie mam loga z tamtego przejazdu, jechałem na EXE_231, ale jestem pewien, że ostatnim wpisem w logu było, że wcisnąłem pusty klawisz (Key pressed: [ ]), a przed tym były tylko inne klawisze, chyba że symek od razu się wyłączył i może nie zdążył zapisać tego w logu, albo takich informacji w ogóle nie zapisuje.

matek123:
Przejrzałem w podglądzie terenu i nie zobaczyłem nigdzie szpary. Między zwrotnicami są odcinki torów, więc powinno być ok.

SKP:
@matek123 dzięki za rozwiązanie choć jednego problemu, ponadawałem innym torom inne nazwy i działa. Mam nadzieję że jeszcze ktoś będzie wiedział jak zlikwidować tego NullTracka co to NullTrackiem może nawet nie jest.
EDIT:
Mam kolejny problem, tym razem z eventami losowymi. Otóż mam komórkę pamięci:

--- Kod: ---node -1 0 losowe1 memcell 2.0 2.0 2.0 Wait_for_orders 0 0 none endmemcell
--- Koniec kodu ---
...oraz event, który zmienia jej wartości:

--- Kod: ---event losowe1_go updatevalues 0.0 losowe1 Wait_for_orders 1 1 endevent
--- Koniec kodu ---
Mam także event, który losuje, czy wykona się powyższy event (zmieniający wartości) czy nie:

--- Kod: ---event losowe1_losuj multiple 1.0 none losowe1_go condition propability 0.5 endevent
--- Koniec kodu ---
Event losowe1_losuj wstawiłem do innego eventu multiple:

--- Kod: ---event wjazd_ai multiple 1.0 none start ns_a-wjazdowy_S13 ns_zwr09- ns_zwr07- ns_za_zamykaj ns_przed_zamykaj losowe1_losuj endevent
--- Koniec kodu ---
No i na koniec 2 eventy, z których jeden ma się wykonać, w zależności od tego, który się wylosuje:

--- Kod: ---event manewr_odjazd_ns multiple 20.0 losowe1 ns-tow_f_S10 radio21 radio26 manewrstop_stop ns_tm1_Ms1 ns_tm4_Ms1 ns_a-wjazdowy_S1 condition memcompare * 0 0 endevent
--- Koniec kodu ---

--- Kod: ---event manewr_odjazd_ns multiple 21.0 losowe1 ns-tow_f_Sz1 radio21 radio26 manewrstop_stop ns_tm1_Ms1 ns_tm4_Ms1 ns_a-wjazdowy_S1 condition memcompare * 1 1 endevent
--- Koniec kodu ---
Jednak za każdym razem, gdy uruchamiam symulację, wykonuje się drugi event, czyli podaje Sz. Z tego wynika, że za każdym razem zmienia się wartość komórki pamięci, ale przecież to czy się zmieni miało się losować. Siedzę nad tym od wczoraj i nic nie mogę wymyślić. Liczę na Waszą pomoc.

Benek:

--- Cytuj ---Mam kolejny problem, tym razem z eventami losowymi. Otóż mam komórkę pamięci:

--- Kod: ---node -1 0 losowe1 memcell 2.0 2.0 2.0 Wait_for_orders 0 0 none endmemcell
--- Koniec kodu ---

--- Koniec cytatu ---
Ja bardzo nie znam się na terminologii jeśli chodzi o eventy. Raczej jadę z tym na czuja. Tak nie definuje się komórki. Zdefiniuj tak:

--- Kod: ---node -1 0 losowe1 memcell 1.0 1.0 1.0 * 0 0 none endmemcell
--- Koniec kodu ---
Tzn. nie podawaj w definicji nazw kluczowych jak Czekaj_na_rozkaz.

--- Cytuj ---...oraz event, który zmienia jej wartości:

--- Kod: ---event losowe1_go updatevalues 0.0 losowe1 Wait_for_orders 1 1 endevent
--- Koniec kodu ---

--- Koniec cytatu ---
Ustaw tak:

--- Kod: ---event losowe1_go updatevalues 0.0 losowe1 * 1 1 endevent
--- Koniec kodu ---

--- Cytuj ---Mam także event, który losuje, czy wykona się powyższy event (zmieniający wartości) czy nie:

--- Kod: ---event losowe1_losuj multiple 1.0 none losowe1_go condition propability 0.5 endevent
--- Koniec kodu ---
Event losowe1_losuj wstawiłem do innego eventu multiple:

--- Kod: ---event wjazd_ai multiple 1.0 none start ns_a-wjazdowy_S13 ns_zwr09- ns_zwr07- ns_za_zamykaj ns_przed_zamykaj losowe1_losuj endevent
--- Koniec kodu ---

--- Koniec cytatu ---
Tu jest ok.

--- Cytuj ---No i na koniec 2 eventy, z których jeden ma się wykonać, w zależności od tego, który się wylosuje:

--- Kod: ---event manewr_odjazd_ns multiple 20.0 losowe1 ns-tow_f_S10 radio21 radio26 manewrstop_stop ns_tm1_Ms1 ns_tm4_Ms1 ns_a-wjazdowy_S1 condition memcompare * 0 0 endevent
--- Koniec kodu ---

--- Kod: ---event manewr_odjazd_ns multiple 21.0 losowe1 ns-tow_f_Sz1 radio21 radio26 manewrstop_stop ns_tm1_Ms1 ns_tm4_Ms1 ns_a-wjazdowy_S1 condition memcompare * 1 1 endevent
--- Koniec kodu ---

--- Koniec cytatu ---
Każdy z eventów ma mieć unikalną nazwę. Ty użyłeś tej samej nazwy do dwóch różnych zdarzeń: manewr_odjazd_ns. Trzeba to zmienić :)

Teraz powinno wszystko działać.

SKP:
Zmieniłem tak jak mówiłeś i ciągle jest Sz. Uruchomiłem symulację 5 razy, wątpię żeby to był przypadek. Tak dla pewności wkleję tutaj eventy, które mam teraz:

--- Kod: ---node -1 0 losowe1 memcell 2.0 2.0 1.0 * 0 0 none endmemcell
event losowe1_go updatevalues 0.0 losowe1 * 1 1 endevent
event losowe1_losuj multiple 1.0 none losowe1_go condition propability 0.5 endevent
event wjazd_ai multiple 1.0 none start ns_a-wjazdowy_S13 ns_zwr09- ns_zwr07- ns_za_zamykaj ns_przed_zamykaj losowe1_losuj endevent
--- Koniec kodu ---
Żeby nazwy były unikalne, zrobiłem tak:

--- Kod: ---event manewr_odjazd_ns multiple 1.0 none manewr_odjazd_ns1 manewr_odjazd_ns2 endevent
event manewr_odjazd_ns1 multiple 20.0 losowe1 ns-tow_f_S10 radio21 radio26 manewrstop_stop ns_tm1_Ms1 ns_tm4_Ms1 ns_a-wjazdowy_S1 condition memcompare * 0 0 endevent
event manewr_odjazd_ns2 multiple 21.0 losowe1 ns-tow_f_Sz1 radio21 radio26 manewrstop_stop ns_tm1_Ms1 ns_tm4_Ms1 ns_a-wjazdowy_S1 condition memcompare * 1 1 endevent
--- Koniec kodu ---
Nie wiem dalej co mam źle.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej