Cześć,
piszę bo mam problem z komunikacją pomiędzy Maszyną a Arduino Uno. Od tygodnia staram się rozwiązać problem, ale nic nie pomaga. Sprawa wygląda tak, że w Arduino IDE wklejam kod, jaki był tu podrzucany, np ten który podał mac310:
volatile uint8_t zPC[48] = {0}; // standardowe bajty przekazywane do kodu Arduino
volatile uint8_t doPC[16] = {0}; // standardowe bajty przyjmowane z kodu Arduino
void setup() {
pinMode(12, OUTPUT); //ustawienie pinu 12 (wbudowana w Arduino dioda LED) jako wyjście cyfrowe
digitalWrite(12, LOW); //ustawienie stanu niskiego na pinie 12
Serial.begin(115200); //nawiązanie komunikacji z prędkością 115200b/s
Serial.setTimeout(10);
while(!Serial){}; //czekanie do nawiązania komunikacji z komputerem
}
void loop() {
digitalWrite(12, (bitRead(zPC[2], 1))); //ustawienie wyjścia 12 według stanu bitu 1 w bajcie 4 w TablicaZPC (kontrolka jazdy na oporach)
while (!Serial.available()) {};
Serial.readBytes((char*)zPC, 48);
Serial.write((char*)doPC, 16);
}
w ini mam:
uart COM3 115200 0.1 0.5
Oraz w Rainsted informacje zwrotne na ,,5. COM". Mimo to nie ma żadnego efektu. Próbowałem każdy kod w tego wątku chyba z 2 razy - bezskutecznie. Dioda podłączona na pin 12, potem rezystor i masa. Nie pomaga też reset podczas ładowania symulatora. Sprawdzane na exe z ostatniej paczki. Przy odpalaniu Maszyny mam włączony sam symulator (w sensie bez Arduino IDE, jeśli w ogóle to ma jakieś znaczenie). Nie mam już kompletnie pojęcia, co może być źle tym bardziej, że pisano, że to działa :( Ktoś mógłby pomóc z bardziej obeznanych? Dzięki z góry.