Symulator EU07 (i nie tylko) > Pomoc w tworzeniu
Jaki program do obróbki dźwięku?
ST44-1083:
Witam wszystkich.
Chciałbym zrobić parę trąbek do SU45/ST44. Mam filmiki o rozszerzeniu MPEG Layer 3 Audio File, tudzież pliki dźwiękowe w owym rozszerzeniu (MPEG Layer 3 Audio File). Chciałbym abyście wytłumaczyli mi krok po kroku jakimi programami wyciągać z filmów pliki audio, potem jakim programem przekonwertować je na rozszerzenie .wmv i jak je obrabiac (tzn. redukcja szumów w danym pliku dźwiękowym). To samo z plikami dźwiękowymi w MPEG Layer 3 Audio File. Bardzo bym prosił o pomoc, ponieważ chcę zrobić coś dla Maszyny.
Pozdrowienia.
Mutopompka:
Po 1: MPEG Layer 3 Audio File -> to nie filmik a zwykła empetrójka :)
Po 2: Chcesz obrabiać audio? Obrabiasz na wav lub bezpośrednio w mp3 (sam używam Adobe Audition (dawne CoolEdit)).
A redukcja szumów (noise reduction) jest prosta o ile ma się "wzór" szumowy danego materiału audio. Jeśli się go nie ma można metoda "interpolacji" odszumieć materiał, ale jakość może pozostawiać wiele do życzenia.
puma2091:
Ja mogę polecić Audacity do obróbki dźwięków. Prosty w obsłudze. Po prostu włącza się plik w dowolnym formacie* tym programem i obrabiamy, a jak już wszystko zrobiliśmy konwertujemy to do wav. I cieszymy się nowym dźwiękiem :)
*Najbardziej popularne
maciekmaciek:
Jeżeli okiełznasz Audacity, nie powinieneś mieć problemów z Nero WaveEditor, którego bardzo polecam. Bardziej "profesionalny" pod względem możliwości obróbki audio.
ST44-1083:
A co do przekonwertowania na .wav to jakim programem, bo z tym mam problem już. Bardzo dziękuję za rady i nazwy programów.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej