Symulator EU07 (i nie tylko) > Pomoc w tworzeniu
Poradnik korzystania z Geoportal (Starter Ra)
Ra:
Aby obrócić, na zakładce Izometryczne trzeba odznaczyć Tylko grupę wpisać kąt w stopniach w pole kąt i przycisnąć Transformuj. Tory i drogi zostaną obrócone i mogą wymagać dodatkowego przesunięcia. Aby przesunąć należy wpisać wektor przesunięcia w metrach do pól dx i dz. Lepiej nie łączyć przesuwu z obrotem.
Środkiem obrotu będzie chyba pierwszy (zakropkowany) punkt kontrolny zaznaczonego toru, ale nie jestem pewien. Semafory powinny się też obrócić, jeśli nie, to trzeba wczytać scenerię ponownie i przypisać je do torów. Nie są obracane trójkąty terenu i chyba pozostałe obiekty też nie. Ten edytor nie będzie już rozwijany, a w nowym nie ma funkcji obrotu, więc lepiej obrócić oryginał w 3ds Max (ale to z kolei może powodować pojawienie się nulltracków).
danniel:
--- Cytat: Ra w 14 Marca 2009, 15:08:16 ---Poprawiłem to w wersji 1.0.78.4411, powinno być lepiej.
Pobiera się zawsze kwadrat, który znajduje się na środku okienka podglądu. Zależnie od powiększenia pobierają różne rozdzielczości map. Dla 125px/km, 250px/km, 500px/km pobierają się obrazki 500×500 odpowiadające obszarowi 1km×1km. Dla 2px/m, 4px/m, 8px/m i 16px/m pobierają się obrazki 400×400, odpowiadające obszarowi 100m×100m. Dla powiększenia 1px/m i pozostałych nie pobiera się nic.
--- Koniec cytatu ---
Dla mnie pobiera się tylko w powiększeniu 500px/km, w większym już nic się nie pobiera. to wina Geoportalu, czy jak?
Nawigacja
Idź do wersji pełnej