Symulator EU07 (i nie tylko) > Pomoc w tworzeniu
Własne mapy UV
qduaty:
Witam,
Jestem nowym użytkownikiem MaSzyny. Popatrzyłem na tekstury i dochodzę do wniosku że mają słabą rozdzielczość. Np. u mnie na kompie w rozdzielczości 1280x1024 (to nie jest dzisiaj nic niezwykłego, a dużo osób ma już 1680x1050 i więcej) niektóre wagony, lokomotywy są po prostu rozmazane. Z jednej strony mamy piękne przyrządy w kabinie, piękne semafory i słupki hektometrowe, a z drugiej trawa niczym z Dooma 3D, niewyraźne tory i w ogóle. Więc postanowiłem pójść wzdłuż torów, na stację i coś samemu sfotografować.
Wyczytałem że nowe tekstury trzeba korygować w perspektywie. Więc wziąłem do testów pierwsze z brzegu zdjęcie EU07 (z googli: http://www.kolej.lublin.joomlaserwer.com/newjul/eu07013.jpg) i wychodzi mi coś takiego jak w załączniku. Nie patrzcie na dokładność, to miał być test.
Mimo że w korekcję perspektywy wkłada się dużo pracy, jakość wcale nie jest taka dobra i z moich 5 Mpix aparatu może powstać np. coś takiego jak w załączniku. No i tak sobie myślę, że przecież płaska tekstura i tak jest przekształcana przez kartę graficzną i zawsze widzimy ją w jakiejś perspektywie - więc po co marnować szczegóły zdjęcia na prostowanie, skoro symulator z powrotem je wykrzywi? I myślę sobie, że można by każde zdjęcie nakładać na model i tworzyć własne mapy UV, zapisując je w dodatkowym pliku - tak aby jak najwięcej wartości dokumentalnej naszych zdjęć zachowało się w symulatorze.
Czy zaimplementowanie tego byłoby kłopotliwe?
ST44-003:
Do tego wszystkiego służą programy graficzne typu Photoshop lub tańsze czyli Gimp lub mniej polecany PhotoFiltr.
http://eu07.pl/forum/index.php/topic,3199.0.html
To jest temat jak tworzyć tekstury, bo z tego co widzę i z tego co sam rozumuje chcesz ze zwykłego zdjęcia zrobić tekst w dobrej jakości. Odpowiedź: niewykonalne.
pol102:
Tu raczej chodzi o coś czego nie wykorzystamy. Bump mapping tudzież normal mapping. W SPT będzie ;)
Wypalamy normal mape którą potem mapujemy otrzymując model low poly w jakości modemu hi :)
Winger:
--- Cytat: pol102 w 10 Grudnia 2008, 16:16:06 ---Bump mapping tudzież normal mapping. W SPT będzie ;)
--- Koniec cytatu ---
Potwierdzam. Tworcy modeli beda musieli wskoczyc na wyzszy poziom, dla SPT modelowanie bedzie o wiele trudniejsze niz obecnie. Bump mapping, wlasciwosci materialow etc...
pol102:
@Winger ale wiesz ile to jest więcej pracy? zrobienie modelu arcyprecyzyjnego i jego uboższego odpowiednika to makabryczna praca ;) (na prośbę Shax'a sprawdzałem z czym to się je). Proponowałbym normal mapping zamiast bump mappingu (niby to samo, a jednak nie). Dla osób zainteresowanych mogę moje materiały udostępnić. Ja to mogę najwyżej robić modele statyczne ;)
P.S. @Winger zostajemy przy 3D Studio max czy migrujemy na ZBrush?
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej