Pokaż wiadomości

Ta sekcja pozwala Ci zobaczyć wszystkie wiadomości wysłane przez tego użytkownika. Zwróć uwagę, że możesz widzieć tylko wiadomości wysłane w działach do których masz aktualnie dostęp.


Wiadomości - Skif

Strony: [1]
1
Na warsztacie / Odp: Odp: Exe - konwersja na C++
« dnia: 24 Maja 2017, 19:22:58 »
Tak, to była paczka całościowa. Dzięki za pomoc :)

2
Na warsztacie / Odp: Odp: Exe - konwersja na C++
« dnia: 24 Maja 2017, 19:08:22 »
Jeżeli chodzi o wersje to: ET42-025-A+ET42-025B. Swoją drogą, mam też drugie pytanie, ponieważ kiedyś, dawno temu poruszałem w wątku temat AI, a widzę, że modyfikujecie klawiszologie. Czy przewidujecie możliwość wyłączenia AI w składach, tak żeby po przełączeniu na inną lokomotywę AI samo się nie włączało, za pomocą jakiegoś klawisza?

3
Na warsztacie / Odp: Odp: Exe - konwersja na C++
« dnia: 24 Maja 2017, 18:26:40 »
Niestety nie działa u mnie funkcja wyłączania sprężarki w przednim członie - testowane na scenerii testowej po ustawieniu lokomotywy ET42 (oczywiście 2 człony A i B) ze wszystkimi dostępnymi sprzęgami 255. Załączam log.txt. Wersja exe - eu07-x64_170524

4
Pomoc doraźna / Odp: Instalacja exe c++
« dnia: 18 Maja 2017, 09:07:18 »
Ok, wyraziłem się nieprecyzyjnie. Otóż wrzucenie bibliotek, podanych w poście http://eu07.pl/forum/index.php/topic,28920.msg445618.html#msg445618, bezpośrednio do katalogu z wypakowaną Maszyną nic mi nie dało (chyba, że trzeba je wrzucić gdzieś indziej). Bawiłem się nawet w zmianę nazw folderów bibliotek z python64 na python. Dalej miałem błąd 0x00..07(b). Dopiero instalacja z pliku o rozszerzeniu .msi z postu tmj pomogła.
Jeżeli chodzi o czytanie ze zrozumieniem, to potrafię:
Cytat: tmj
Calosc jest do pobrania tutaj:
Pozdrawiam

5
Pomoc doraźna / Odp: Instalacja exe c++
« dnia: 17 Maja 2017, 23:30:57 »
Miałem ten sam problem co kolega k.wojak. 64 - bitowa wersja nie działała, natomiast 32 - bitowa bez problemu. Instalacja wersji x64 samego pythona pomogła. (Win 10, wersja 1703). Może warto byłoby dodać wzmiankę do głównego tematu z wersjami exe c++ o konieczności zainstalowania pythona x64 z tego linku co kolega tmj podał? :)

6
Bieżące kolejowe / Odp: Z kamerą na PKP
« dnia: 21 Grudnia 2016, 02:47:41 »
Niestety nie.

7
Bieżące kolejowe / Odp: Z kamerą na PKP
« dnia: 20 Grudnia 2016, 21:28:33 »
A ja dzisiaj całkiem przypadkowo upolowałem świeżutkie malowanie EP07 - 442. Zdjęcia z przodu nie ma bo mechanik się krzywo patrzył :(

8
Cytuj
Wydarzenie miało miejsce w sobotę 29.08.2015r. przed godziną 20:00 w Malborku. Pociąg relacji Grudziądz - Malbork z nieznanych przyczyn nie wyhamował i z impetem uderzył w tzw. kozioł oporowy kończący peron.

Link do yt ->


Wie ktoś może coś więcej na ten temat?

9
Pomoc doraźna / Odp: AI - Zachowanie przy łączeniu pociągów.
« dnia: 03 Sierpnia 2015, 21:19:18 »
Z kimś kto się zajmuje AI. Niestety nie znam zespołu. Po prostu zapytałem się o taką możliwość, ponieważ wydaje mi się, że mógłbym pomóc.
Cytat: Stele
Niestety jedynie Ra miał doświadczenie w debugowaniu AI.
Chyba że na tą chwilę nie ma takiej osoby - wnosząc po czasie przeszłym wypowiedzi.

10
Pomoc doraźna / Odp: AI - Zachowanie przy łączeniu pociągów.
« dnia: 03 Sierpnia 2015, 17:44:12 »
Dziękuję za odpowiedź. Rzeczywiście, sprawa z hamulcem pomocniczym brzmi rozsądnie. Sprawę z najeżdżaniem na stojący skład też rozumiem (bug).
Cytat: Stele
Nie ma trybów jazdy dla dwóch aktywnych pojazdów w składzie, czy to na popychu czy przeciąganiu.
Co to znaczy 2 aktywnych pojazdów? Pojazd aktywny oznacza, że jest w nim obsada, czy może to, że jest uruchomiony, czy jeszcze coś innego?

Po dodatkowych amatorskich testach - Jeśli przed uruchomieniem symulacji wybiorę EP08 i jadąc wyłącznie nią dopnę się do stojącego składu, mogę jechać całym zestawem, a EP07 pozostaje wygaszona. Warunkiem jest nie uruchomienie żadnego eventu. W innym wypadku spowoduje to zmianę światła dla EP07, uruchomienie jej, a dalej to wiadomo. Czyli coś jest na rzeczy ze stanem "aktywnym", tylko właśnie nie rozumiem co to takiego. W drugą stronę, tj. manewrując całym składem EP07 nie mogę w żaden sposób dołączyć do składu EP08, ponieważ jak się okazało nie semafor, a czuwak/shp w EP08 powoduje hamowanie nagłe całego składu. Kombinacja klawiszy shift+w w prowadzonej lokomotywie nie przyniosła żadnego rezultatu. Próba jazdy w ukrotnieniu też zakończyła się fiaskiem.

Dodam, iż scenariusze takie jak moczniki_popych gdzie pchamy cały skład swoją lokomotywą, czy bałtyk (lok EP08-006) gdzie podczepiamy się pod stojący skład z lokomotywą na czele, udało mi się ukończyć bez problemów - w pierwszym przypadku AI elegancko ze mną współpracowało, w drugim nie przeszkadzało.

Pytanie na koniec - czy, w związku z moim problemem, jest możliwość porozmawiania, czy to np. na skype tudzież teamspeaku, z kimś z developerów?

11
Pomoc doraźna / AI - Zachowanie przy łączeniu pociągów.
« dnia: 30 Lipca 2015, 22:25:13 »
Uprzedzając pytania, tak, przeczytałem readme, użyłem opcji szukaj na forum, lecz nie znalazłem satysfakcjonującej odpowiedzi. Nie potrafię zrozumieć działania AI przy łączeniu pociągów. Dokładny opis: Włączam scenerię td, pierwszy skład pozostaje niezmienny (tj. EP-07-424+BD+BDHPUMN+BDHPUMN),jako drugi skład dodaję lokomotywę EP08-006 (AI). Wybieram lokomotywę EP07 i włączam symulację. Za pomocą klawiszy shift+4 przełączam zwrotnicę tak, aby lok EP08 ruszyła. Gdy objedzie cały tor, zatrzymuje się przed końcem składu z EP07. W tym momencie delikatnie cofam całym składem w stronę EP08, dociskam zderzaki, zahamowuję lokomotywę (NUM1) oraz cały pociąg (NUM5) - kran w pozycję hamowania, nawrotnik ustawiam na jazdę w przód. Wychodzę na zewnątrz i łączę pociągi (2x Insert). Z pliku readme wynika, iż AI powinno zostać wyłączone w drugiej lokomotywie. Lecz są 2 rzeczy, 1 EP08 (AI) stoi zahamowany, muszę podlecieć nad niego i go odhamować; 2 AI się nie wyłącza. Na semaforze ciągle świeci się S1 (co jest ok, bo nie uruchomiłem eventu shift+1 ani shift+2). Po tym jak ruszę lokomotywą EP07 (cały czas w niej siedziałem; nie przełączałem pociągów), po chwili lok EP08 zaczyna hamować przed semaforem - ergo AI jest włączone. I teraz moje pytanie - czy da się wyłączyć AI w lok EP08 po/bezpośrednio przed podłączeniem do składu? Gdy próbowałem w drugą stronę, tj sam prowadziłem EP08, dojeżdżałem do końca składu, łączyłem składy (na 2 sposoby:z nawrotnikiem w przód i poz hamowania, oraz nawrotnikiem w 0 i pozycję odcięcia), to i tak po przełączeniu na drugą lokomotywę AI się uaktywniało w lokomotywie opuszczonej. Poza tym czy jest możliwość podłączenia lokomotywy tak, aby była prowadzona przez skład a sama jechała w pełni wyłączona (opuszczone pantografy, kran w pozycji odcięcia)? Mam nadzieję, iż udało mi się w miarę jasno opisać problem. Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Wersja eu07.exe: 15.3.1167.470

EDIT: Załączam plik log.txt z symulacji (wygenerowałem go dzisiaj). Problem jest w 100% powtarzalny, więc jest możliwość że coś robię źle. Jeśli tak, to wybaczcie i mnie poprawcie.

  Dodano: 02 Sierpnia 2015, 13:01:41
Podbijam. Może ktoś ma jakiś pomysł jak doczepić tą drugą lokomotywę na koniec pociągu, żeby jechała całkowicie wyłączona?

Oprócz tego, zauważyłem jeszcze jedną rzecz. Gdy włączymy scenerię td, wraz z tymi 2 składami, włączymy eventy 2 i 4, to gdy sami nie ruszymy pociągiem, EP08 po przejechaniu całej trasy z pełnym impetem wbije się nam w koniec składu. Czy AI nie "widzi", że inny pociąg znajduje się na tym samym torze? Będę wdzięczny za odpowiedzi. ;)

Strony: [1]
Maszyna - Symulator PojazdĂłw Szynowych