Pokaż wiadomości

Ta sekcja pozwala Ci zobaczyć wszystkie wiadomości wysłane przez tego użytkownika. Zwróć uwagę, że możesz widzieć tylko wiadomości wysłane w działach do których masz aktualnie dostęp.


Pokaż wątki - Skif

Strony: [1]
1
Cytuj
Wydarzenie miało miejsce w sobotę 29.08.2015r. przed godziną 20:00 w Malborku. Pociąg relacji Grudziądz - Malbork z nieznanych przyczyn nie wyhamował i z impetem uderzył w tzw. kozioł oporowy kończący peron.

Link do yt ->


Wie ktoś może coś więcej na ten temat?

2
Pomoc doraźna / AI - Zachowanie przy łączeniu pociągów.
« dnia: 30 Lipca 2015, 22:25:13 »
Uprzedzając pytania, tak, przeczytałem readme, użyłem opcji szukaj na forum, lecz nie znalazłem satysfakcjonującej odpowiedzi. Nie potrafię zrozumieć działania AI przy łączeniu pociągów. Dokładny opis: Włączam scenerię td, pierwszy skład pozostaje niezmienny (tj. EP-07-424+BD+BDHPUMN+BDHPUMN),jako drugi skład dodaję lokomotywę EP08-006 (AI). Wybieram lokomotywę EP07 i włączam symulację. Za pomocą klawiszy shift+4 przełączam zwrotnicę tak, aby lok EP08 ruszyła. Gdy objedzie cały tor, zatrzymuje się przed końcem składu z EP07. W tym momencie delikatnie cofam całym składem w stronę EP08, dociskam zderzaki, zahamowuję lokomotywę (NUM1) oraz cały pociąg (NUM5) - kran w pozycję hamowania, nawrotnik ustawiam na jazdę w przód. Wychodzę na zewnątrz i łączę pociągi (2x Insert). Z pliku readme wynika, iż AI powinno zostać wyłączone w drugiej lokomotywie. Lecz są 2 rzeczy, 1 EP08 (AI) stoi zahamowany, muszę podlecieć nad niego i go odhamować; 2 AI się nie wyłącza. Na semaforze ciągle świeci się S1 (co jest ok, bo nie uruchomiłem eventu shift+1 ani shift+2). Po tym jak ruszę lokomotywą EP07 (cały czas w niej siedziałem; nie przełączałem pociągów), po chwili lok EP08 zaczyna hamować przed semaforem - ergo AI jest włączone. I teraz moje pytanie - czy da się wyłączyć AI w lok EP08 po/bezpośrednio przed podłączeniem do składu? Gdy próbowałem w drugą stronę, tj sam prowadziłem EP08, dojeżdżałem do końca składu, łączyłem składy (na 2 sposoby:z nawrotnikiem w przód i poz hamowania, oraz nawrotnikiem w 0 i pozycję odcięcia), to i tak po przełączeniu na drugą lokomotywę AI się uaktywniało w lokomotywie opuszczonej. Poza tym czy jest możliwość podłączenia lokomotywy tak, aby była prowadzona przez skład a sama jechała w pełni wyłączona (opuszczone pantografy, kran w pozycji odcięcia)? Mam nadzieję, iż udało mi się w miarę jasno opisać problem. Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Wersja eu07.exe: 15.3.1167.470

EDIT: Załączam plik log.txt z symulacji (wygenerowałem go dzisiaj). Problem jest w 100% powtarzalny, więc jest możliwość że coś robię źle. Jeśli tak, to wybaczcie i mnie poprawcie.

  Dodano: 02 Sierpnia 2015, 13:01:41
Podbijam. Może ktoś ma jakiś pomysł jak doczepić tą drugą lokomotywę na koniec pociągu, żeby jechała całkowicie wyłączona?

Oprócz tego, zauważyłem jeszcze jedną rzecz. Gdy włączymy scenerię td, wraz z tymi 2 składami, włączymy eventy 2 i 4, to gdy sami nie ruszymy pociągiem, EP08 po przejechaniu całej trasy z pełnym impetem wbije się nam w koniec składu. Czy AI nie "widzi", że inny pociąg znajduje się na tym samym torze? Będę wdzięczny za odpowiedzi. ;)

Strony: [1]
Maszyna - Symulator PojazdĂłw Szynowych