Witam w tutorialu poświęconym dość prostej czynności jaką jest ustawienie zwrotnicy. Jednak niektórzy początkujący mogą mięc z tym problem. Sam kiedyś nim byłem. Zapraszam.
1. Uruchamiamy 3ds max. (w Gmaxie wszystko powinno być tak samo jednak tutorial tworzyłem w 3ds max i nie moge niczego zagwarantować)
2. Uruchamiamy nasze skrypty MAXScripts -> Run Script i następnie plik Main z katalogu gdzie mamy umieszczone skrypty.
3. Nastepnie klikamy na widok z góry czyli TOP:
4. Następnie aby było nam wygodniej maksymalizujemy sobie okienko TOP:
5. Klikamy na Tory:
6. Pojawiło się menu w którym możemy ustawiać różne parametry naszego toru. Ale o tym w następnej lekcji gdzie omówię to szczegółowo.
7. Klikamy Create w dowolnym miejscu widoku TOP (najlepiej na środku), utworzymy tor z domyślnymi wartościami:
8. Nasz tor właśnie został utworzony:
9. Teraz zajmiemy się dodaniem do niego zwrotnicy:
10. Mamy menu z właściwościami naszej zwrotnicy. Wybieramy Type -> Line, Direction -> Right
11. Klikamy przycisk Create i klikamy na koniec naszego toru, wtedy zwrotnica zostanie połączona z torem.
12. Teraz czas aby dodać nowy tor do powstałego z prawej strony toru zwrotnicy. Tym razem będzie to tor w kształcie łuku ponieważ w tym przypadku chcę aby tory szły równolegle do siebie. Wybieramy tor łukowy i kierunek (w tym przypadku lewy) Tworzymy go identycznie jak zwrotnicę. Klikamy na koniec prawego toru zwrotnicy.
13. Teraz klikamy na nowy powstały tor i poddajemy go modyfikacji:
14. Pojawiło sie menu po prawej stronie. Klikamy na edycję wierzchołków:
15. Zaczynamy przestawiać wierzchołek tak aby trochę oddalił się od zwrotnicy (według własnego zapotrzebowania), Klikamy na górny wierzchołek i strzałką przesuwamy w prawą stronę:
16. Teraz klikamy na mały zielony kwadracik i wyrównujemy go tak aby był pionowy. Sprawi to że nasz powstały tor będzie równoległy do drugiego. Należy to wykonać dokładnie bo później tor może być krzywy.
17. Gotowe! :) (przedłużyłem powstałe tory aby jakoś to wyglądało ;))
Proszę administrację o przyklejenie tego tematu jeśli to możliwe.
Przyklejam.
Oli_EU